dijous, 29 d’octubre del 2009

MITJÀ DE SANT JOAN

4a sessió (29/10/09). FEINA FETA: 1a Prova de repàs (verbs, barbarismes i modismes). 2n dictat. Unitat 1: explicació de l'accentuació (regles, divergència de tonicitat i accent diacrític). Hem fet una pràctica d'accentuació amb l'exercici 2 (p.11). Lectura del text "Vaselina", p. 258.
FEINA PER FER: altres exercicis de p. 11-13. Doblets lèxics (Unitat 6): fer el primer full, p. 69 i 70. Redacció: Els "reality show" / Cotxe particular o transport públic. Avantatges i desavantatges.

MITJÀ D'ELX

4a sessió (28/10/09). FEINA FETA: 1a Prova de repàs (verbs, barbarismes i modismes). 2n dictat. Unitat 1: explicació de l'accentuació (regles, divergència de tonicitat i accent diacrític). Hem fet una pràctica d'accentuació amb l'exercici 2 (p.11).
FEINA PER FER: altres exercicis de p. 11-13. Redacció: Els "reality show" / Cotxe particular o transport públic. Avantatges i desavantatges.

dimecres, 28 d’octubre del 2009

Superior Sant Joan

Estem acabant la unitat 1, fins a la pàgina 25 (inclosa) ja ho hem fet i corregit tot. Per a dimecres que ve corregirem l'exercici 3 de la pàgina 27.
Haureu de fer dues redaccions:
1. Fes una descripció d'un lloc (activitat 1, p.10)
2. Trieu d'entre:
a) Imagina que estàs de viatge. Escriu una carta a un familiar o amic (informal) en què expliques els contratemps i problemes que estàs tenint.
b) Fes una descripció subjectiva (física i psicològica) d'un personatge conegut.

Us recorde que la setmana que ve i fins que acabe el curs farem classe a l'aula 5 del mateix edifici.

dilluns, 26 d’octubre del 2009

PROPOSTA DE LECTURES (CURS 2009/10)

VALENCIÀ MITJÀ (ELX i SANT JOAN)
Una biblioteca en el desert, Joan F. Mira
Tria a cura d'una cinquantena llarga d'articles de Mira que recull reflexions al voltant de temes apassionants que han marcat la seua trajectòria com a escriptor: viatges, nacions, llibres, llengua, els clàssics, la gent, la memòria i els valencians. Una oportunitat excel·lent per a acostar-se a un autor que s'ha convertit en un referent intel·lectual dels nostres dies.
El desordre de les dames, Pepa Guardiola
En plena conquesta de València, Susanna, una jueva montpellerina, es veu obligada a fugir de la ciutat i anar a l'encontre del rei en Jaume per reclamar-li protecció contra els que volen privar-la de llibertat. En eixir de Montpeller, inicia un llarg i perillós viatge que la du per diverses ciutats mediterrànies. En una societat dura, de vegades terrible, la protagonista troba suport en altres dones que, com ella, no es deixen véncer pels entrebancs i s'arrisquen per tal d'aconseguir el somni que persegueixen.
El col·leccionista de fades, Josep Ballester
Sempre vorejant l'erotisme, les passions de C. L. D. són tractades amb una sensibilitat i delicadesa magnífiques. L'obra de Ballester és lúcida, delicada, cosmopolita i intel·ligent.
Manuscrit de mossén Gerra, Josep Franco
Entrellaça la història d’un amor secret i apassionat amb l’epopeia d’un poble lliure que s’esforça a defensar la seua dignitat i la seua manera de viure contra l’ambició d’uns invasors ferotges, convençuts que són els únics posseïdors de la veritat. Faustí Claver, narrador i protagonista involuntari d’aquesta aventura americana que va més enllà del viatge iniciàtic i de la paràbola de bon salvatge, pretén legitimar, amb la crònica d’uns fets que tingué la sort de viure, la memòria d’un passat il·lusori que, sens dubte, hauria estat molt més digne que el passat vertader.
El silenci del mariner, Toni Oliver
En un viatge pel Mediterrani, Enric Descamps, un jove estudiant de Sardenya, coneix un mariner mut que, amb l’escriptura, li narrarà una vida de captivitat dins les galeres pirates algerianes. Mitjançant el relat del vell mariner, descobrirem com era la vida a la Mediterrània al final del segle XVII: la dura existència dels esclaus remers, la famosa i temuda orde dels Cavallers de Malta, els bandolers que atemorien els mercaders...
Temps de conquesta, Enric Lluch
El 5 de setembre de 1229 una flota de més de 150 vaixells dirigida per Jaume I salpa cap a les Mallorques amb l’objectiu de conquerir-les. La novel·la ens mostra els fets històrics des de la perspectiva del jove Guillem, fill d’un ferrer a les ordres del rei en Jaume, a qui seguirà fins a la conquesta de València el 1238.
Aloma, Mercé Rodoreda
Narra la història de la relació entre la jove barcelonina de divuit anys que dóna títol a la novel·la i Robert, el parent polític ja madur vingut d’Amèrica. El relat es concentra en els sentiments contradictoris d’Aloma, en com viu la relació tant individualment com respecte del seu entorn social i en la manera com tot plegat enfronta dramàticament la jove a una realitat diferent de qualsevol ideal adolescent.
El perquè de tot plegat, Quim Monzó
Els trenta relats que integren aquest recull es complementen els uns als altres per formar un tot que ens mostra amb precisió l’eterna incertesa humana. Aparentment simples i esquemàtics, els recursos sintètics de Monzó són una exhibició enèrgica de mestria.
La vida en l’abisme, Ferran Torrent
És un viatge a la València dels anys setanta, on el joc era una activitat quotidiana, malgrat haver estat declarat il·legal per un règim que agonitzava. A través de la relació entre Ferran Torrent i el Rubio podem ser testimonis de la vida d’uns personatges inefables en un ambient que no és menys: els “amarradors”, “joqueros” i “cremaors” de tota mena que poblen les partides, a més d’un llaurador ludòpata, un puta princesa i un pioner de la immigració, entre molts altres.
La pell freda, Alfred Sánchez Piñol
Reclòs en una illa solitària perduda enmig de l’oceà, un home ha de defensar-se de l’atac d’uns violents monstres marins de pell freda...
L’atles furtiu, Alfred Bosch
L'atles furtiu narra la vida de Jafudá Cresques, un cartògraf mallorquí jueu de l'Edat mitjana, que va existir de debò però de qui se saben poques coses certes. Al llarg de la narració s'assisteix a la desaparició d'un món: el dels antics calls del regne, sotmesos a una creixent violència i estigmatització. La intel·ligència i l'ofici cosmopolita de Jafudá van dotar-lo d'una singular finor d'esperit. Però la sensibilitat, el coneixement i l'ambició no eren les millors virtuts en un temps ple de prejudicis i d'intolerància. Mal vist pels seus veïns més modestos, menyspreat pels poderosos i odiat pels cristians pobres, el nostre personatge va ser víctima d'una de les pàgines més obscures del nostre passat. És una història de grans amors i grans odis, persecucions, pestes i injustícies; però també fortes fidelitats i passions exòtiques. La trama que gira a l'entorn d'una intriga al voltant dels seus mapes fa de fil conductor, i ens transporta, entre enigmes i entrebancs, pels paisatges i els personatges pintorescos de la seua època.
El noi del pijama de ratlles, John Boyne
Una novel·la sobre l’amistat a banda i banda del filat d’un camp de concentració entre un nen jueu i el fill d’un oficial nazi. L’horror de l’extermini a través de la mirada més innocent.
L’últim patriarca, Najat El Hachmi
Després de ser la nineta dels ulls de les dones de la família –primer al Marroc i ara a Catalunya-, a en Mimoun se li acaba la comèdia: la seua filla no es vol sotmetre a l’autoritat del patriarca.

diumenge, 25 d’octubre del 2009

MITJÀ DE SANT JOAN

3a sessió (22/10/09). FEINA FETA: He enllestit una visió general de la flexió verbal amb l'explicació de la 3a conjugació (pura i incoativa). Hem corregit exercici de barbarismes de la p. 76e (1a columna). Hem fet una pràctica de vocabulari (els aliments) amb l'ex. 3 de la pàg. 9 de l'annex. FEINA PER FER: Exercicis de verbs del quadern: p. 98, 100, 103 i 104. També la p. 194 bis "Exercici de repàs de verbs". Ex. de barbarismes (p. 76e, la 2a columna). Redacció: Les supersticions / Vida quotidiana i estrés.
La propera sessió hi haurà un dictat i una prova de repàs (verbs, modismes i barbarismes).

MITJÀ D'ELX

3a sessió (21/10/09). FEINA FETA: He repartit un full amb 3 exercicis (verbs, doblets i barbarismes). Després de fer-los, els hem corregit. He enllestit una visió general de la flexió verbal amb l'explicació de la 3a conjugació (pura i incoativa). Hi ha hagut una conversa per grups per tal de treballar els modismes. Hem corregit exercici de barbarismes de la p. 76e (només 30). FEINA PER FER: Exercicis de verbs del quadern: p. 98, 100, 103 i 104. Ex. de barbarismes (p. 76e fins l'oració 60). Redacció: Les supersticions / Vida quotidiana i estrés.
La propera sessió hi haurà un dictat i una prova de repàs (verbs, modismes i barbarismes).

dijous, 15 d’octubre del 2009

SOLUCIONS DELS FULLS DE VERBS

1. promet; 2. promés; 3. emetrà / emés; 4. remeten / remés; 5. admeta; 6. ometrem; 7. transmets; 8. retransmeteren / retransmeten; 9. corregut; 10. ocorria; 11. recorregueres; 12. incorrent; 13. concorreran; 14. ocórrega; 15. recórreguen; 16. interrompes/ debatem; 17. combatran; 18. prorrompa / rebats; 19. t'incloguem /exclourem; 20. concloga; 21. inclòs; 22. confonia; 23. fos; 24. difonent; 25. confonga.

1. diga/incloga; 2. entenguéreu; 3. mogueren/entengueres; 4. dugueu; 5. moc/entens/dic/duc; 6. incloga/resolguem; 7. rigues/escric; 8. creguéreu; 9. trac/treia; 10. rigué; 11. traguéreu; 12. escriguem; 13. bega; 14. begueres; 15. escriguéreu; 16. crec/crega; 17. tragué (va traure); 18. rigueu; 19. córrega; 20. tragueres; 21. s'ofenguera; 22. nasquí/ cresquí/ visquí; 23. cresqueren; 24. visca; 25. meresques; 26. nasquera; 27. cresquen; 28. meresqueren; 29. resolguera/ diguera/ poguera/ escriguera/ crec/ poguera; 30. duga / traga/ comprenc/ prenga/ prenc/ córrec.

MITJÀ DE SANT JOAN

2a sessió (15/10/09). FEINA FETA: Correcció test i exercici 6 del model d'examen de la UMH fotocopiat i d'un full d'exercicis de verbs fotocopiat. Repàs de la flexió verbal i explicació de tota la segona conjugació. La propera setmana veurem la 3a conj. FEINA PER A FER: pp. 95 i 96 del quadern. Unitat 6, p. 76 bis, estudiar els BARBARISMES i fer l'ex. de la p. 76 e (només la 1a columna). REDACCIÓ: la disminució de la natalitat / Les agències matrimonials.

MITJÀ D'ELX

2a sessió (14/10/09). FEINA FETA: Correcció test i exercici 6 del model d'examen fotocopiat i dels exercicis de verbs de dos fulls fotocopiats. Repàs de la flexió verbal i explicació de tota la segona conjugació. La propera setmana veurem la 3a conj. FEINA PER A FER: pp. 95, 96 i 194 (bis, o exercici de repàs de verbs) del quadern. Unitat 6, p. 76 bis, estudiar els BARBARISMES i fer l'ex. de la p. 76 e (només les 30 primeres frases). També ex. 7 de pàg. 2 de l'apartat d'Annexos. Hui hem practicat vocabulari amb l'ex. 3 de la pàg. 9. REDACCIÓ: la disminució de la natalitat / Les agències matrimonials.

dimecres, 14 d’octubre del 2009

TEMES PER A LA REDACCIÓ

1. El mobbing. Es pot evitar?
2. La cirurgia estètica.
3. Les sectes com a fenomen social.
4. L'alimentació i la salut: van sempre juntes?
5. La disminució de la natalitat.
6. Les agències matrimonials.
7. Les supersticions.
8. Vida quotidiana i estrés.
9. Els debats per televisió i els reality show.
10. Cotxe particular o transport públic. Avantatges i desavantatges.
11. La privatització de les empreses públiques.
12. La convivència amb els veïns.
13. Turisme rural o turisme urbà?
14. Comprem un pis o el lloguem?
15. Les organitzacions no governamentals.
16. El dopatge en els esports.
17. Les rebaixes: l'eclosió de la febre consumista.
18. Les aficions. Entreteniment o esclavitud?
19. Els clubs de fans com a fenomen social.
20. El temps lliure. En tenim? En què el gastem?
21. El dret a la intimitat i el dret a la informació.
22. Les professions del futur.
23. El fenomen social de la immigració.
24. L'espai: un bon lloc per a viatjar.
25. Les drogues de síntesi i la joventut.
26. Els programes de successos. Informen o alarmen?
27. Els accidents de trànsit: es poden evitar?
28. La despenalització de la droga.
29. Què té de positiu o de negatiu la televisió?
30. Trie un país per a viure i explique el perquè.
31. Solters o casats, quin és l'estat ideal?
32. La influència de la informàtica en el món laboral.
33. La joventut i el mercat laboral.
34. El clonatge i les seues implicacions.
35. Les noves tecnologies: el DVD i el cinema a casa.
36. El bullying o assetjament escolar ¿es pot evitar?
37. Zoològics o animals en llibertat?
38. Efectes de la globalització. És tot tan negatiu com ho pinten?
39. Normatives antitabac: es complixen?
40. La crisi.

dimarts, 13 d’octubre del 2009

MITJÀ DE SANT JOAN

1a sessió (8/10/09). FEINA FETA: dictat (1), realització prova model de la JQCV i correcció. Explicació de la flexió verbal (Unitat 7 del llibre). FEINA PER FER: exercicis del llibre (pp. 89-93) i ex. de verbs de 2 fulls fotocopiats. Redacció: les sectes /alimentació i salut.

dimecres, 7 d’octubre del 2009

MITJÀ D'ELX

1a sessió (7/10/09). FEINA FETA: dictat (1), prova model de la JQCV, la flexió verbal (Unitat 7 del quadern). FEINA PER FER: exercicis del quadern, pp. 89-93, ex. de verbs de dos fulls fotocopiats i test i exercici 6 del model d'examen fotocopiat. Redacció: Les sectes / Alimentació i salut. Ànim i bona setmana.

dilluns, 5 d’octubre del 2009

Aprén idiomes a l'EOI

Algunes Escoles Oficials d'Idiomes han ampliat el període de matrícula. Encara estàs a temps de matricular-te de valencià, francés, alemany, àrab, italià...

EOI Torrevella - EOI Elx - EOI Alacant - EOI Benidorm - EOI Alcoi


ANIMA'T-HI!

Aula Superior Sant Joan

Durant el mes d'octubre l'aula per al curs de Valencià Superior de Sant Joan dels dimecres és:
aula 10, edifici 1.

Durant els mesos de novembre a maig estarem a l'aula 5, edifici 1.

Els dies 21 i 28 d'abril, farem classe de 17-19.30 (aula 5).