dijous, 25 de febrer del 2010

MITJÀ DE SANT JOAN

18a sessió (25 de febrer de 2010)
Primer de tot hem corregit el full d'exercicis diversos de grafies, i així n'hem fet un repàs ràpid. Després hem encetat la unitat 4 (demostratius, possessius i numerals) i hem escoltat una sèrie d'exposicions.
Feina: exercicis de repàs de la unitat 12 (sobretot p. 192 i 196-198). He repartit un full amb dos textos per a llegir-los a casa, fer-ne un resum d'un només i una opinió per poder parlar-ne la setmana propera amb un company. Redacció: "La influència de la informàtica en el món laboral" o "la joventut i el mercat laboral".
Bona setmana!!!

dimecres, 24 de febrer del 2010

MITJÀ D'ELX

17a sessió (24 de febrer de 2010)
Hem corregit el full d'exercicis diversos de grafies, que ens ha permés de fer-ne un repàs i de veure l'ús d'algunes grafies de la unitat 2, com ara b/v o la ela geminada (l·l) (p. 32). També hem encetat la unitat 4 (demostratius, possessius i numerals). Per últim, Cristina i Elena han fet un parell d'exposicions sobre el seu treball.
Feina: exercicis p. 26 (b/v) i p. 34-35 (l·l i repàs grafies). Exercicis de repàs de la Unitat 12 (sobretot, p. 192 i 196-198). També exercici p. 49 (números). He repartit un full amb dos textos per a llegir-los a casa i triar-ne un per a resumir-lo i parlar-ne la propera setmana amb un company. Redacció: "La influència de la informàtica en el món laboral" o "La joventut i el mercat laboral".
Que tingueu bona setmana!

Cinema en valencià

CINEMA EN VALENCIÀ

dissabte, 20 de febrer del 2010

Superior Sant Joan

Dimecres vam corregir els exercicis de les pàgines 93-94 i vam encetar el tema de les preposicions. A casa, cal que feu una ullada a la resta de teoria de preposicions i fer l'exercici 1 p. 113.
També vam comentar algunes qüestions que cal tenir en compte a l'hora de fer un text escrit. Us les envie per correu.

dijous, 18 de febrer del 2010

MITJÀ D'ELX

16a sessió (17 de febrer de 2010)
Hem vist la construcció dels participis (regulars i irregulars) i la concordança del participi, i hem fet un exercici de repàs de verbs (p. 117). A més a més, hem vist les perífrasis verbals (d'obligació, de probabilitat i d'imminència).
Feina: Cal fer el full de grafies que he repartit, els exercicis de participis del llibre i els de perífrasis verbals (p.117 a 123) i la redacció. Us enviaré el 2n dictat i un altre bloc d'exercicis.
Bon cap de setmana.

MITJÀ DE SANT JOAN

17a sessió (18 de febrer de 2010)
Hui hem vist el tema de les perífrasis verbals (d'obligació, de probabilitat i d'imminència). Cal fer tots els exercicis del llibre (p. 118-123). He repartit un full amb exercicis de repàs de grafies per a corregir-lo la setmana que ve. A més, hi ha hagut tres exposicions orals.
Feina: el full de grafies, la pràctica de perífrasis i la redacció: "Trie un país per a viure i explique el perquè" o "Solters o casats, quin és l'estat ideal?".
Bon cap de setmana.

dijous, 11 de febrer del 2010

MIITJÀ DE SANT JOAN

16a sessió (11 de febrer de 2010)
Hui hem fet un parell d'exercicis de repàs de pronoms febles (Unitat 12) i n'hem fet la correcció. He enllestit la qüestió de les formes impersonals (infinitiu, gerundi i participi) que vam encetar la setmana passada (Unitat 8, p. 109-116) i les hem praticades amb exercicis. (p. 113 i 115). Per últim, hem fet un dictat i la correcció.
Feina per a casa: exercicis de gerundi (p. 112) i de participi (p.114, 115 i 116). També cal fer l'exercici de recapitulació final de verbs de la p. 117. Lectura del text de la p. 262 per a fer un debat la setmana que ve. Redacció: "La despenalització de la droga" o "Què té de positiu o de negatiu la televisió.
Bon cap de setmana de Carnestoltes!

Superior Sant Joan

Dimecres vam acabar de corregir els exercicis de la unitat 4, vam explicar el text instructiu i vam veure vocabulari relacionat amb la cuina i l'alimentació.
Per a casa heu de:
- Fer la pràctica 3 de la pàgina 93.
- Treballar el vocabulari amb el vídeo Paraules dolces.
- Escriure les instruccions per a col·locar la funda del sofà (fotocòpia)
- Trieu una de les activitats proposades en el power point que hem vist a classe (us l'envie també per correu electrònic) i feu-ne un text instructiu.

dilluns, 8 de febrer del 2010

MITJÀ DE SANT JOAN

15a sessió (4 de febrer de 2010)
Hui hem acabat l'explicació dels pronoms febles (substitució del complement circumstancial, del complement de règim verbal i del predicatiu). He explicat el temps d'imperatiu i he encetat la unitat 8 (p. 109) amb les formes impersonals (l'infinitiu). També hi ha hagut una exposició oral sobre una pel·lícula.
Feina per fer: exercicis de pronoms febles (p. 148, 149 i 193), d'imperatiu (p. 106 i 107), redacció ("Els programes de successos: informen o alarmen?" o "Els accidents de trànsit es poden evitar?").

MITJÀ D'ELX

14a sessió (3 de febrer de 2010)
Hui hem continuat amb l'explicació dels pronoms febles (substitució pronominal del complement circumstancial, del complement de règim verbal i del complement predicatiu). Hem acabat la correcció de l'exercici de barbarismes i hi ha hagut un parell d'exposicions orals.
Feina per fer: exercicis de pronoms febles (p. 143, 146 i 147), redacció ("La despenalització de la droga" o "Què té de positiu o de negatiu la televisió?", i recordeu que hi havia un exercici de doblets (p.69-71).

dissabte, 6 de febrer del 2010

Super Sant Joan

Dimecres vam corregir alguns exercicis de la unitat 4. La setmana que ve, acabarem de corregir les activitats gramaticals del tema.
Vam treballar l'estructura de la notícia i vam escriure'n una a classe a partir d'uns fets. Els companys van ser els encarregats de fer la correcció d'aspectes lingüístics i formals.
També us vaig lliurar la segona part de l'examen, la de la redacció.
Bon cap de setmana!

dimarts, 2 de febrer del 2010

MITJÀ D'ELX

AVÍS: Ho sent molt, però la classe de demà dimecres 3 de febrer començarà a les 17:15h.

CINEMA EN CATALÀ

DOS NEGRONI
No hem de veure cinema en català
Empar Moliner

"El cinema en català el van a veure quatre gats", ha dit un dels empresaris de sales cinematogràfiques, per justificar que resulta antieconòmic subtitular o doblar les pel·lícules a la llengua de Verdaguer.
D'acord. Oblidem-nos de la llei del cinema en català, doncs. (Una llei que es posa en pràctica a tot arreu del món excepte aquí, i que consisteix a fer possible que els habitants d'un país vegin pel·lícules en la seva llengua materna.) Ho veig bé, sobretot de cara als fills dels quatre gats, que siguin menors de tres anys. Aquests menors de tres anys encara no entenen cap altra llengua que la dels seus pèrfids pares. Per això serà educatiu dur-los a veure pel·lícules de dibuixos en una llengua (de moment) desconeguda. Així comprendran, de ben petitets, que són una anormalitat. I també comprendran que hi ha poques coses més terrorífiques que veure una pel·lícula de dibuixos doblada per Emilio Aragón.
Ara bé. Fins ara a mi m'havien dit que les minories amenaçades s'havien de preservar. (Les quatre balenes que queden, els quatre gats aborígens de l'Amazones que encara no beuen coca-cola ni han estat adoptats per l'Sting o la monarquia). Però seria incongruent que es preservessin totes les minories a punt de desaparèixer del món excepte la dels que volíem cinema en català. Si s'ha d'acabar el cinema en català que també s'acabin les balenes. I, sobretot, que no ens tornin a fer anuncis que ens convencin d'anar a veure cinema espanyol i no cinema americà, "perquè el cinema americà té més quota de mercat". Home. Si les pel·lícules espanyoles que hem d'anar a veure són tan emocionants com Los amantes del círculo polar, no m'estranya.
Vull dir que, posats a deixar que la meva cultura sigui engolida per una altra cultura més gran, jo vull ser engolida per la guai: l'americana.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 48. Divendres, 29 de gener del 2010