dijous, 24 de febrer del 2011

VALENCIÀ MITJÀ

SOLUCIONS EXERCICIS DE L'ARTICLE (CORREU ELECTRÒNIC)

1. Ompli els buits amb els articles o preposicions corresponents. Esmena els errors si n'hi ha. No són vàlids un / una / uns / unes:

MITJÀ DE SANT JOAN

16 sessió (17/02/11). Dijous passat (ja fa una setmana, disculpeu-me el retard) vam fer un dictat (basat en l'ús del dígraf l·l) i tot seguit vam veure les regles d'ús de la ela geminada i alguns dels casos més freqüents, així com també altes geminacions (p. 41-43) i en vam fer un exercici del llibre. Vam corregir dos exercicis de barbarismes que hi havia al blog. Per últim, vam veure l'ús del guionet (fotocòpia) i vam fer un exercici del llibre (p. 99-100).

MITJÀ D'ELX

16a sessió (23/02/11). Ahir vam fer un test de revisió de contiguts i després el vam corregir. Vaig explicar els diferents usos del guionet i ho practicàrem amb dos exercicis (fotocòpia). En la pàg. 99-100 del llibre també teniu una miqueta de teoria i exercicis del guionet. Per últim, vam fer una pràctica de barbarismes (Exercici 3, pàg. 309) i hi hagué una exposició oral sobre Granada del Miquel.
FEINA:
-Exercicis del guionet (p.99-100).
-Exercicis 4 (p.309), 3 i 4 (p.310-311).
-Redacció: "La despenalització de la droga" o "Què té de positiu o de negatiu la televisió?
-Lectura i resum del text "Cinema" o "En què es fixen?".
Bon cap de setmana.

MITJÀ D'ELX

15 sessió (16/02/11). Fa dos dimecres (una miqueta tard, però per si hi ha algun estadista, algú que no en perdone cap, o, per si cas algú vol recollir totes les sessions fetes) vam fer un dictat (basat en l'ús del dígraf l·l) i tot seguit vam veure les regles d'ús de la ela geminada i alguns dels casos més freqüents (també vaig fer referència a altres geminacions) i en vam fer un exercici (p. 41-43). També vam treballar els doblets (Unitat 6, p. 77-81) i vam fer exercicis de lèxic (p.82-83).
La feina, la de sempre, però, sobretot, fer un repàs de tota la matèria vista fins ara, perquè hi havia un examen la sessió següent.

dilluns, 21 de febrer del 2011

Superior Sant Joan

Durant l'última classe vam llegir la rondalla d'Enric Valor L'esclafamuntanyes i vam fer els exercicis de vocabulari (p.135) i vam fer un test de repàs general.
A casa heu de fer els exercicis de les pàgines 148-151 i 160.
 A més, la nostra companya Pepa va contar la rondalla de Peret i Margariteta. Us animeu a contar una rondalla? Ací teniu una versió de la rondalla que vam escoltar dijous passat:

dimarts, 15 de febrer del 2011

MITJÀ D'ELX

RECORDEU QUE DEMÀ 16 DE FEBRER LA CLASSE DE VALENCIÀ MITJÀ A ELX COMENÇARÀ A LES 17.00H.

dilluns, 14 de febrer del 2011

Paraules d'amor. Joan Manuel Serrat

Superior Sant Joan

En l'última classe vam acabar de corregir el text de Javier Cercas, vam traduir algunes frases,  vam veure l'estructura d'un text narratiu a partir de la llegenda de la senyera (fotocòpia) i vam veure la derivació com a mecanisme de creació lèxica.
Faena:
- Lectura i exercicis de la rondalla d'Enric Valor Esclafamuntanyes (p.132-135)
- Fer el test que us he lliurat a classe.
- Escriu un text narratiu. Pot ser una carta en què expliquem una anècdota; pot ser una rondalla; pot ser una biografia; podeu posar-vos en la pell d'un personatge conegut i escriure el seu diari...

divendres, 11 de febrer del 2011

La màgia de les paraules (III)

EXERCICIS DE BARBARISMES
1) Cal anar amb compte amb els barbarismes següents:
aduana, robo, segur, plano de mapa, hostelería, hospedatge, assafata, bono, botones d’un hotel, camarot, extravio, fletar, huelga, andén, yate.
2) Relacioneu els castellanismes amb les equivalències correctes.
crusse a 1 desagradable
ingle b 2 safata
desapacible c 3 regidor, conseller
silló d 4 guany
apoiar e 5 engonal
antojo f 6 arrossegar
concejal g 7 escopinya, cloïssa
ganànsia h 8 cadira de braços, butaca
bandeja i 9 cruïlla, encreuament
berberetxo j 10 abellidor
arrastrar k 11 capritx, antull
apetesible l 12 donar suport, recolzar-se

MITJÀ D'ELX

14a sessió (9/02/11) Dimecres passat vam fer un repàs dels pronoms febles (usos, observacions sintàctiques i diversos exercicis). A més, vaig explicar l'imperatiu (p. 120-121). Per últim, hi hagué un parell d'exposicions orals.
FEINA PER A LA SETMANA.
-Redacció: "L'espai: un bon lloc per a viatjar" o "Les drogues de síntesi i la joventut".
-Exercicis per a practicar l'imperatiu (p. 122-123).
-Exercici de repàs de pronoms febles (p. 225-226).
-Doblets lèxics (Unitat 6, p. 77-81).
-Lectura i resum del text "Triar un fill".

MITJÀ DE SANT JOAN

15a sessió (10/02/11). La sessió d'ahir dijous va estar dedicada sobretot a la revisió i pràctica de pronoms febles (observacions sintàctiques i exercicis de fotocòpies). Cap al final vam corregir l'exercici d'errades de l'examen de la setmana passada. Tampoc hi ha hagut temps per a fer les exposicions orals, per tant la propera setmana n'haurem de fer un grapat.
Recordatori: Dijous 24 de febrer examen de revisió. Dijous 31 de març simulacre d'examen (escrit i oral).
FEINA PER A LA SETMANA.
-Redacció: "La despenalització de la droga" o "Què té de positiu o de negatiu la televisió?".
- Exercici de repàs de pronoms febles (p. 225-226, llibre)
- Exercici de doblets lèxics, p. 77, 78, 79, 80 81. Unitat 6)
- Lectura i resum del 6é text "En què es fixen?".

dimarts, 8 de febrer del 2011

Superior Sant Joan

Dijous passat vam corregir els exercicis d'ortografia de la unitat 3 i vam fer un dictat. Vam traduir del castellà al valencià unes frases amb algunes dificultats gramaticals.
Vam corregir els textos de la recepta del tortell de Nadal i el de l'entrevista a Javier Cercas.

dijous, 3 de febrer del 2011

VALENCIÀ MITJÀ

SOLUCIONS DE LOCUCIONS I FRASES FETES (FOTOCÒPIES)
Ex. 8. 1) a estall: a preu fet. 2) a balquena: abundantment. 3) sense esma: sense forces. 4) si fa no fa: més o menys. 5) tot d'una: sobtadament. 6) fil per randa: detalladament. 7) a espaiet: lentament. 8) a barata: mitjançant un canvi. 9) de sobines: ajagut boca amunt. 10) tal com raja: sense posar atenció. 11) a la

VALENCIÀ MITJÀ

SOLUCIONS CONTROL DE REPÀS
7.
• Dissabte passat vaig trobar moltíssimes disfresses en un magatzem que hi havia ben a prop de la circumval·lació.
• Els intel·lectuals del país s’han rebel·lat després de sol·licitar un augment per les col·laboracions a la premsa.

VALENCIÀ DE SANT JOAN

14a sessió (03/02/11). Hui hem encetat la sessió amb el tema de les perífrasis verbals (d'obligació, de probabilitat i d'imminència, p. 140-145) i hem fet l'exercici 1 (p.145) com a pràctica. Després he explicat l'imperatiu (p. 120-121)i n'hem fet un parell de pràctiques (p.123). Per últim, hem fet la prova de revisió dels

MITJÀ D'ELX

13a sessió (2/02/11). Vam encetar la sessió d'ahir dimecres amb exercicis de locucions i frases fetes (fotocòpies). Al llibre també podeu trobar un llistat de locucions (p.206 i 207) i exercicis per a practicar-les (208, 209 i 210). Després vam veure el tema de les perífrasis verbals (d'obligació, de probabilitat i d'imminència, p. 140-145) i vam fer l'exercici 1 (p.145). En l'última part de la classe vam fer la prova de revisió dels continguts gramaticals i en corregírem un parell d'exercicis. I, per últim, hi hagué un parell més d'exposicions.
FEINA PER A LA SETMANA.
-Redacció: "Les professions del futur" o "El fenomen social de la immigració".
- Exercicis de locucions (p. 208-210).
- Exercicis per a practicar les perífrasis verbals (p.141-146).
- Exercicis de pronoms febles (2 fotocòpies, "Pleonasmes").
- Recordeu fer la lectura del text que hi ha en les fotocòpies i contestar a les preguntes de comprensió lectora.
Bon cap de setmana!!!
Feu una ullada a l'agenda que hi ha al blog (a l'esquerra de la pantalla), per si de cas hi trobeu algun suggeriment interessant. El valencià també cal viure'l!!!

dimarts, 1 de febrer del 2011

VALENCIÀ MITJÀ

MÉS SOLUCIONS
Ex. 25: a) Ells han fet el mateix (el que toca)...; b) Com més venguem...; c) Certs rumors mantenen que mig Cullera...; d) ambdues portes....; e) no m’agrada gens, però les altres tampoc. ; f) Van venir uns quants amics...; g) com dues gotes...; h) Cobre bastants diners...; i) Després d’un parell d’hores de discussió, van arribar a una certa entesa. ; j) Digues alguna cosa que vulgues i no em costarà gens donar-t’ho. ; k) un terç...; l) Entraren a la cuina i en miraren tots els racons. ; m) Hi havia diverses (unes quantes) persones...; n) (Està bé) ; o) Fa uns quants dies...