dimecres, 26 de desembre del 2012

Festes, tradicions i costums

En esta època de l'any hi ha nombroses celebracions arreu del Països Catalans. Ací en tenim una mostra.

Volta amb calçotets. Així s'acomiaden de l'any a la Font de la Figuera, València. Ja fa més de 30 anys que en este poble no tenen fred el 31 de desembre :)

El Betlem de Tirisiti. Les representacions del Betlem de Tirisiti se celebren a la ciutat d'Alcoi des de fa més de cent anys i són hereves, potser quasi úniques, d'una llarga tradició mediterrània de teatres de titella, format menut i temàtica amb elements populars i religiosos. (més)



Rodà de les aixames. Cada nit de Nadal (o nit de Maitines) a Relleu, Xixona i Tibi es manté la tradició de rodar les aixames. A Onil s'anomena la Nit dels Fatxos. Es tracta d'un ritu propiciatori ben antic, consistent a fer voltar feixos d'espart que es prenen foc i fan el paper d'una torxa d'aspecte cònic que es rematen amb una trena per poder-los agafar. La tradició explica que es roda l'aixama perquè faça llum durant el trajecte de la peregrinació per les cases dels familiars. Es tracta d'una tradició recuperada des de meitat del segle XX que pren força cada any entre la població més jove. (més)

El tió. El Tió de Nadal és una tradició molt arrelada a Catalunya, Aragó (on s'anomena tronca, toza o tizón de Nadal) i a Occitània (on s'anomena cachafuòc o soc de Nadal). Malgrat les múltiples variants locals, la tradició consisteix a aplegar un tros de soca o branca gruixuda dies abans del dia de Nadal, normalment a l'inici de l'Advent, i portar-lo a casa, on es col·loca en algun racó amb una manta perquè no tinga fred i s'alimenta diàriament fins al dia que es fa cagar. Hi ha llars on el tió és simplement una peça de fusta (una o diverses cadires, per exemple), un tros de suro, una caixa, etc. de mides diferents segons convé per l'espai i mides dels regals, que haurà de cagar.
 
Ací podeu veure en què consisteix. A més, els personatges de la sèrie Plats Bruts mostren altres costums i tòpics que de segur que us sonen.

dilluns, 24 de desembre del 2012

Bon Nadal

 
Avui és Nadal - Lax'n'Busto i Glaucs
 
 
 
El caganer- Manel, Estopa, Albert Pla, Quimi Portet,
Gerard Quintana i Joan Miquel Oliver

dissabte, 22 de desembre del 2012

Receptes nadalenques dels alumnes

Aquestes són les delicioses receptes nadalenques que van preparar els alumnes de valencià de la UMH. En concret, els alumnes del nivell C2 del campus de Sant Joan es van afartar de plats de categoria. El concurs va estar molt igualat i va haver-hi un empat, els guanyadors van ser Sara Carrascosa, pel seu espectacular pastís de formatge, i Isaac Miralles i Carla Sirvent que prepararen uns magnífics pastissets de Nadal. Enhorabona! I gràcies a tots I a totes per un berenar tan deliciós, divertit i en bona companyia.



Receptes nadalenques C2 Sant Joan from M Angels Soler

BONES FESTES I BON PROFIT!

diumenge, 16 de desembre del 2012

Milers de persones a Castelló en defensa de la unitat de la llengua i contra la reforma de Wert

Èxit de la manifestació que recorda el vuitantè aniversari de les Normes del 1932

Milers de persones es van manifestar ahir a Castelló de la Plana en commemoració del 80è aniversari de les Normes de Castelló, que representava el reconeixement de la unitat lingüística dels intel·lectuals valencians. La marxa, a la qual van participar quinze mil persones segons Castelló per la Llengua, anava encapçalada per una gran bandera catalana i la pancarta 'Que no et retallen la llengua. Pels drets lingüístics i socials', i va rebre el suport de quasi dues-centes entitats en defensa de la llengua de tots els Països Catalans. La protesta va ser, així, la primera resposta de tota l'àrea lingüística contra l'avantprojecte de llei d'educació del ministre espanyol José Ignacio Wert.
(continua llegint en Vilaweb)

divendres, 7 de desembre del 2012

Messi també defensa el català

El jugador del FC Barcelona Leo Messi ha defensat avui la llengua i la immersió lingüística. L'endemà de patir una lesió en el partit amb el Benfica, Messi ha participat en un acte publicitari, en el qual ha declarat als periodistes: 'Des que vaig arribar, he estudiat i crescut en català, i no he tingut cap problema. Aquí cal agregar'.
Les paraules de Messi s'afegeixen a les d'altres jugadors, com Carles Puyol, l'entrenador Tito VIlanova, i les del mateix club, que va fer un comunicat en defensa de la immersió lingüística.
Carles Puyol va fer dimarts un piulet amb l'etiqueta #wertgonya per expressar indignació contra la reforma educativa proposada pel ministre Wert. També va fer servir l'etiqueta #somescola, de suport a aquesta plataforma i en favor de la immersió lingüística. Ahir, després del partit amb el Benfica, va explicar que havia rebut moltes crítiques pel piulet, però que s'hi refermava. 'M'han atacat molt dient que parlo de política. No parlo de política, defenso la nostra cultura i la nostra llengua.’
Per la seva banda, Tito Vilanova es va referir ahir a l'ofensiva contra l'escola en català del govern espanyol. 'Quan era petit, vaig estudiar-ho tot en castellà menys una assignatura. Si torna a passar això, tornarem trenta anys enrere. Hem d'obrir-nos, i com més idiomes parlem, millor. No podem tornar trenta anys enrere.'
(font: Vilaweb)

dimarts, 4 de desembre del 2012

Escola Valenciana insta a recuperar l’esperit de consens de les Normes de Castelló després del greu atac a la llengua de l’avantprojecte Wert

Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana: “Al ministre Wert li demanem seny i que retire aquest avantprojecte que fa retrocedir fins a èpoques pre-democràtiques la competència lingüística de l’alumnat en les llengües cooficials”
Després de fer una anàlisi acurada del document que ha presentat el ministre José Ignacio Wert, des d'Escola Valenciana es considera que l'avantprojecte és un atac directe al bilingüisme del sistema educatiu valencià, un atac al desenvolupament d'un plurilingüisme valencià que assegure la competència lingüística en la nostra llengua.
L'avantprojecte prohibeix la immersió lingüística en valencià i obliga a augmentar la docència en castellà d'àrees no lingüístiques. Les assignatures passen a dividir-se en troncals, específiques i d'especialitat. La nostra llengua queda relegada a assignatura d'especialitat, a un nivell d'obligatorietat menor que altres com Religió.

El nou esborrany de la llei educativa de Wert suposa un atac greu contra el valencià i en retrotrau l’ensenyament a l’època de la transició

Davant el nou esborrany de la “Llei de millora de la qualitat educativa” que impulsa el ministre d’Educació José Ignació Wert, la Junta Directiva d’El Tempir considera que és una proposta que pretén la residualització de l’ensenyament del valencià dins l’actual sistema educatiu, ja que permet categoritzar-la com a llengua d’especialitat per darrere de la llengua castellana i la primera llengua estrangera (que són considerades troncals), i la segona llengua estrangera (que rep la classificació de llengua específica). Això suposa que per a obtenir el títol d’ESO ja no farà falta que l’alumnat s’examine de valencià. Per tant, aquesta nova proposta converteix el valencià en una llengua optativa, cosa que en retrotraurà l’ensenyament a l’època de la transició democràtica, ara que ja quasi han transcorregut trenta anys de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) el 1983.

(continua llegint en El Tempir d'Elx)