diumenge, 15 de juliol del 2012

El Canigó ja no es diu Canigou

L'estat francès declara el massís com a 'Gran Paratge de França' i la descriu com 'la muntanya sagrada dels catalans'

La ministra d'Ecologia, Desenvolupament sostenible i Energia, Delphine Batho, ha declarat el massís del Canigó 'Gran Paratge de França' i li ha canviat oficialment la denominació francesa 'Canigou' pel seu nom en català. La declaració ofereix a la muntanya un grau de protecció major i la seva promoció al costat de la resta de paratges destacats de l'estat. En l'explicació que en fa el ministeri, considera el Canigó com una 'muntanya sagrada dels catalans'.
La ministra Batho ha signat la declaració i ha reconegut 'el valor excepcional del lloc, la qualitat del seu estat de manteniment, i l'interés com a projecte de preservació, de gestió i de posada en valor'. El Canigó és la tercera muntanya de l'estat francès declarada com a 'Gran Paratge' després del Montblanc i la Vall de la Clarée.
'Terra d'extracció de ferro en el passat, actualment ha esdevingut un territori de referència del senderisme, amb els seus 450 quilòmetres de camins que permeten fer-ne el cim i descobrir els pobles de la zona', diu el comunicat del ministeri.
A principi d'any es va fer una campanya impulsada pel Consell General dels Pirineus Orientals i la Regió del Llenguadoc-Rosselló per demanar la declaració de 'Gran Paratge de França' i la catalanització del nom.
(Font: Vilaweb)

Jacint Verdaguer "Canigó"

Cant XII
La creu de Canigó

COR DE MONJOS
SOTA LA MUNTANYA

Abans que el comte mòria,
pugem, pugem al cim de Canigó,
amb lo signe sagrat de la victòria
a coronar lo front del Rosselló.
La nuvolada obscura, 5
mortalla immensa d’un gegant difunt,
abriga ja l’altura,
apagant d’una a una les estrelles;
mes nos guia la Creu més alta que elles;
en nom de Déu, amunt!

(descarrega't el poema Canigó en pdf)



 

2 comentaris:

Ainhoa ha dit...

Sé que el vídeo que posaré ara no té res a vore amb esta notícia. No obstant això, crec que és important que tothom esté informat de la protesta dels treballadors de Ràdio Televisió Valenciana.


http://www.youtube.com/watch?v=GKZ25ieRoVk&feature=player_embedded#!

M.Àngels Soler ha dit...

Gràcies, Ainoha! Ara l'inserisc bé, que crec que no es veu.