dimecres, 26 de desembre del 2012

Festes, tradicions i costums

En esta època de l'any hi ha nombroses celebracions arreu del Països Catalans. Ací en tenim una mostra.

Volta amb calçotets. Així s'acomiaden de l'any a la Font de la Figuera, València. Ja fa més de 30 anys que en este poble no tenen fred el 31 de desembre :)

El Betlem de Tirisiti. Les representacions del Betlem de Tirisiti se celebren a la ciutat d'Alcoi des de fa més de cent anys i són hereves, potser quasi úniques, d'una llarga tradició mediterrània de teatres de titella, format menut i temàtica amb elements populars i religiosos. (més)



Rodà de les aixames. Cada nit de Nadal (o nit de Maitines) a Relleu, Xixona i Tibi es manté la tradició de rodar les aixames. A Onil s'anomena la Nit dels Fatxos. Es tracta d'un ritu propiciatori ben antic, consistent a fer voltar feixos d'espart que es prenen foc i fan el paper d'una torxa d'aspecte cònic que es rematen amb una trena per poder-los agafar. La tradició explica que es roda l'aixama perquè faça llum durant el trajecte de la peregrinació per les cases dels familiars. Es tracta d'una tradició recuperada des de meitat del segle XX que pren força cada any entre la població més jove. (més)

El tió. El Tió de Nadal és una tradició molt arrelada a Catalunya, Aragó (on s'anomena tronca, toza o tizón de Nadal) i a Occitània (on s'anomena cachafuòc o soc de Nadal). Malgrat les múltiples variants locals, la tradició consisteix a aplegar un tros de soca o branca gruixuda dies abans del dia de Nadal, normalment a l'inici de l'Advent, i portar-lo a casa, on es col·loca en algun racó amb una manta perquè no tinga fred i s'alimenta diàriament fins al dia que es fa cagar. Hi ha llars on el tió és simplement una peça de fusta (una o diverses cadires, per exemple), un tros de suro, una caixa, etc. de mides diferents segons convé per l'espai i mides dels regals, que haurà de cagar.
 
Ací podeu veure en què consisteix. A més, els personatges de la sèrie Plats Bruts mostren altres costums i tòpics que de segur que us sonen.