diumenge, 24 de març del 2013

Diumenge de Rams, qui no estrena no té mans

La primera dada documental que existeix referent al Diumenge de Rams, es remunta a l'any 1371. Es conserva a l'Arxiu Municipal d'Elx una acta del Consell Municipal en la qual s'acorda destinar a la caritat una quantitat el Diumenge de Rams i la celebració de processons dilluns, dimarts i dimecres següents. A més, en les actes municipals existeix constància que el 21 de març de l'any 1429 a València havien empresonat els veïns d'Elx que hi van anar a vendre palma blanca.

La litúrgia de la processó de les palmes del Diumenge de Rams té els seus orígens a Jerusalem, on se celebrava com a record de l'entrada triomfal de Nostre Senyor en la Ciutat Santa. Aquesta tradició de Jerusalem es va difondre a Occident per obra dels pelegrins que acudien a la Ciutat Santa. Durant l'edat mitjana, aquesta processó va adquirir una gran importància. La Benedicció de les Palmes va créixer desmesuradament i va ocupar el centre de la celebració.

A Elx es produeix alguna cosa singular, ja que és en aquest moment quan s'introdueix la palma blanca en la processó de rams. A la benedicció de rams s'uneix el costum de penjar les palmes beneïdes en balcons, costum estesa a Occident durant l'edat mitjana, i conservada en llocs singulars com és Elx. Aquest costum és un símbol de protecció de la casa ja que la palma ha sigut beneïda.
Una altra dada singular és el "Mercat de Palma Blanca" que dies abans del Diumenge de Rams s'instal·la en els mercats de la ciutat. La processó del Diumenge de Rams d'Elx va ser declarada d'Interès Turístic Internacional el dia 22 de juliol de l'any 1997.

2 comentaris:

Jose Anton ha dit...

Enhora-bona per esta entrada.

Unknown ha dit...

Ai ai Trobe a faltar la meua terreta ... Quina imagte més bonica!