dijous, 6 de maig del 2010

Qui és sabater, que faça sabates

El PP valencià admet que el valencià és català
El PP valencià admet la unitat de la llengua de manera implícita. Ha equiparat les llicenciatures de Filologia Catalana i Valenciana i ha reconegut que als llicenciats en Filologia Catalana no hauran de fer cap examen per donar classe a Primària i Secundària
Després de 35 sentències en contra el PP valencià admet la unitat de la llengua. Ho ha fet de manera implícita al reconèixer que els llicenciats en Filologia Catalana no hauran de fer cap examen de valencià per fer oposicions com a professors de Primària i Secundària. Ho han anunciat avui el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament, STE-PV i Acció Cultural del País Valencià.

El Tribunal Constitucional dictamina que no hi ha cap raó jurídica que permeti sostenir que la Llicenciatura en Filologia Catalana no sigui suficient per evitar la prova. Amb aquesta decisió la Filologia Valenciana i la Catalana queden igualades com el mateix.
Aquest reconeixement arriba en forma de circumloqui, en remetre a un Reial Decret per evitar citar de manera explícita la llicenciatura de Filologia Catalana o el nom de llengua catalana, tal com han explicat aquest dimecres els representants d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i del Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV).

Així, les dues darreres resolucions signades pel conseller valencià d'Educació Alejandro Font de Mora reconeixen que entre les titulacions que eximeixen de fer la prova de valencià figuren les llicenciatures 'que disposa l'annex del Reial Decret 1954/1994, de 30 de setembre', decret que només recull Filologia Catalana per a matèries connexes amb la llengua pròpia.

La inclusió arriba 'després de 35 sentències i 35 anys' dels intents de provar que valencià i català no són el mateix, ha explicat el coordinador d'ACPV Toni Gisbert i quan la conselleria 's'arriscava a ser acusada de prevaricació si continuava incomplint sentències'.

Gisbert ha qualificat d'història èxit' aquesta batalla legal en la qual ACPV, STEPV i les universitats valencianes han anat interposant recursos en contra de la negativa del govern valencià a validar el títol de Filologia Catalana. El coordinador d'ACPV ha instat el govern valencià a reconèixer 'que la Terra és rodona i que valencià i català són el mateix i no passa res', ha dit. Gisbert també ha aprofitat per demanar que les Corts Valencianes debatin sobre el requisit lingüístic per als funcionaris valencians, que hores d'ara no existeix, i per demanar que aquest reconeixement de Filologia Catalana serveixi per impulsar mesures en favor de l'ús social de la llengua.
'La cabuderia del govern valencià en ha costat 16.500 euros en despeses judicials'

L'advocat i membre de STEPV i ACPV, Alfons Esteve, ha denunciat la 'cabuderia' del govern valencià, que ha costat un total de 16.500 euros en despeses judicials relacionades amb la reiterada pèrdua de sentències.

Esteve ha qualificat de 'temeritat' i 'falta de respecte a l'Estat de Dret' l'incompliment de sentències fermes a favor de l'exempció de la prova de valencià per als titulats en Filologia Catalana.
El portaveu de STEPV, Marc Candela, ha dit que aquesta negativa 'només perjudicava als valencians titulats en Filologia Catalana' i s'ha felicitat perquè l'actual titulat en aquesta llicenciatura queda preservat. Candela no ha dubtat en qualificar de 'ridícula i surrealista' l'actitud que ha mantingut la Generalitat Valenciana durant anys. En opinió d'STEPV la pressió mediàtica de més sentències contràries ha fet que el govern valencià accepti l'exempció.