dimarts, 5 de novembre del 2013

XarxaMOOC

El Tempir col·labora amb XarxaMOOC, el curs d’introducció a la cultura en català i al seu llenguatge d’especialitat

29 octubre 2013
La Xarxa Vives d’Universitats, l’ens constituït per les 21 universitats de parla catalana, organitza un MOOC que coordina la Universitat d’Alacant. Es tracta deXarxaMOOC. Introducció al llenguatge d’especialitat en les universitats de llengua catalana. Eines digitals per als futurs estudiants de la Xarxa Vives d’Universitats, un curs en línia que comença el 2 de desembre, on us podeu inscriure ja. Els cursos MOOC són completament gratuïts, oberts (s’hi pot matricular tanta gent com vulga, sense cap límit) i en línia. Pretenen ser tan massius com siga possible; de fet, en el cas de XarxaMOOC només cal disposar d’un compte de Google per a poder matricular-s’hi. El contingut es vehicula mitjançant vídeos allotjats en YouTube i qüestionaris autocorrectius.
Com indica el subtítol de XarxaMOOC, l’objectiu del curs és introduir els inscrits en el llenguatge d’especialitat de les principals disciplines acadèmiques, i proporcionar-los un contacte amb algunes eines digitals pròpies de la tecnologia de l’aprenentatge i el coneixement (entorns personals d’aprenentatge, xarxes socials amb finalitats formatives, etc.) o d’altre tipus (correctors i traductors, recursos formatius, etc.). El curs és obert a qualsevol persona, com correspon al format MOOC, tot i que el destinatari idoni del curs és el grup constituït per l’alumnat (actual i futur) de les universitats de la Xarxa Vives.
El Tempir, com a entitat col·laboradora, us recomana que seguiu aquest curs, perquè hi trobareu vídeos docents de disciplines com les següents: educació, llengua, mitjans de comunicació, informàtica, dret, geografia i turisme, economia, arquitectura, biologia, medicina i literatura. Es recomana completar un mínim de 6 unitats (5 més la de presentació), però podeu seguir el curs amb el marge de llibertat que dóna un MOOC. A més dels vídeos docents, hi ha també minientrevistes a especialistes en cada matèria (Joaquim Maria Puyal, Vicent Partal, Joan Francesc Mira, Martí Domínguez, Joan Veny, per esmentar-ne uns quants), cosa que fa del curs un excel·lent esbós en pinzellades de la cultura en català.
La matrícula al curs ja és oberta, i la primera unitat amb contingut es llançarà el dia 2 de desembre, encara que XarxaMOOC es presenta el 27 de novembre, dia en què serà accessible la unitat 1, d’introducció al curs. Apunteu-vos vosaltres al curs ja, però, el que és més important, si sou docents i feu classe en Baxillerat, no dubteu a engrescar el vostre alumnat perquè el seguisca. Les persones inscrites que superen una unitat rebran una insígnia que ho certifica, de manera que teniu ben fàcil comprovar que l’alumnat segueix el curs. Una combinació de llengua, cultura, terminologia, eines digitals…, i de bades!