Aliments que ens alcen l’ànim!
Científicament ja no hi ha cap dubte: diverses substàncies que contenen determinats aliments influeixen sobre el nostre estat d’ànim.
La Naturalesa és ben sàvia, tant que fins i tot ens proporciona “aliments antidepressius”!!!
Està demostrat que aquestes substàncies, contingudes en els aliments, actuen sobre els neurotransmissors (són els senyals o missatgers químics) de les cèl·lules cerebrals. Encara que n’hi ha al voltant d'uns cinquanta, un dels neurotransmissors més conegut i estudiat ha estat la serotonina, i la seua relació amb els estats de depressió, ansietat i també de violència.
Se sap que quan els nivells de serotonina en el cervell són baixos, hi ha símptomes psiquiàtrics. Per exemple, les persones deprimides, agressives, amb baixa autoestima, amb certs trastorns obsessius i/o compulsius, i fins i tot amb problemes d'insomni, d'irritabilitat o d'estrés, en general, presenten nivells baixos de serotonina en el cervell.
Se sap que quan els nivells de serotonina en el cervell són baixos, hi ha símptomes psiquiàtrics. Per exemple, les persones deprimides, agressives, amb baixa autoestima, amb certs trastorns obsessius i/o compulsius, i fins i tot amb problemes d'insomni, d'irritabilitat o d'estrés, en general, presenten nivells baixos de serotonina en el cervell.
CARBOHIDRATS
Els carbohidrats ajuden a augmentar d’una manera natural els nivells de serotonina.
Aliments rics en carbohidrats: el pa, la pasta, els llegums, l’arròs, la creïlla, els cereals…i, per descomptat, més saludables encara si són integrals. Malgrat que es pot recorrer als dolços (són sucres o carbohidrats simples) per alleugerir “el baix estat d’ànim”, sense cap dubte, és més sa menjar carbohidrats complexos com els que hem esmentat abans.
ALIMENTS RICS EN TRIPTÒFAN
El triptòfan és un aminoàcid, necessari perquè el cos fabrique la serotonina. El problema és que el triptòfan és un aminoàcid essencial, i això vol dir que el nostre cos no és capaç de produir-lo. Per tant, cal aportar-lo amb la dieta.
Aliments rics en triptòfan: les llavors de sèsam, la civada, els cigrons, la carabassa, el plàtan, els cereals integrals, l’espirulina, el xocolate, els dàtils, els kiwis, els ous i les carns (en especial el pollastre o el gall dindi). Però, sobretot, la carn i els ous és recomanable que siguen ecològics.
ALIMENTS RICS EN SELENI
Hi ha molts estudis que relacionen la deficiència de seleni amb un nivell major d’ansietat, depressió i cansament.
Aliments rics en seleni: els cereals (integrals i millor ecològics, perquè contenen més seleni), les anous (fonamentalment l’anou del Brasil) i altres fruits secs (ametles i anacards), els productes marins (peix i marisc), els ous, l’all, els xampinyons, el llevat de cervesa, el germen de blat, la carn (millor ecològica) i els llevats procedents de l’agricultura ecològica.
ALIMENTS RICS EN ÀCID FÒLIC
Cada vegada hi ha més proves que demostren que la deficiència d’àcid fòlic (vitamina B9) pot contribuir al mal estat d’ànim i a la depressió. El principal motiu és que la deficiència d’àcid fòlic, provoca una reducció dels nivells de serotonina en el cervell.
Segons l’especialista en trastorns depressius, Simon N. Young, del Departament de Psiquiatria de la Universitat de McGill, a Montreal, “els trastorns psíquics són encara més profunds com més baixos són els nivells d’àcid fòlic”.
Aliments rics en àcid fòlic: llevat de cervesa, germen de blat, fetge, espinacs, endívies, bròquil, julivert, remolatxa, espàrrecs, llegums, rovell d’ou, anous, arròs integral, alvocat i bacallà.
L’ALL
Pot semblar sorprenent, però és cert! L’all alça l’ànim! I així ho han confirmat nombroses investigacions, que tot i estudiar en un principi els efectes positius de l’all sobre la sang i el colesterol, van comprovar aquest “efecte secundari” en els pacients d’aquests estudis.
.
EL PEBROT O LA PEBROTERA
El pebrot o la pebrotera conté capsicina, una substància que estimula l’alliberament d’endorfines, o anomenades també “molècules de la felicitat”. Tenen un efecte semblant als opiacis, és a dir, un efecte analgèsic i de sensació de benestar.
.
PILAR NAVARRO
Biòloga i Nutricionista
http://lovesyournutrition.com/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada