dilluns, 16 de desembre del 2013

Amb 1500 espelmes reivindiquen el valencià a Elx

Un mural de llum ha dibuixat el lema “A Elx, en valencià!” a l'aparcament de la Universitat Miguel Hernàndez

La iniciativa de la Plataforma per l'Ús del Valencià a Elx, #llumspelvalencià, reivindica la valencianitat lingüística i cultural del sud del País Valencià

Mural reivindicatiu a la Universitat Miguel Hernández.Foto: B. VIDAL.
Aquest dissabte l'aparcament de la Universitat Miguel Hernàndez Elx ha sigut escenari d'una nova iniciativa de la Plataforma per l'Ús del Valencià a Elx per a reivindicar la valencianitat lingüística i cultural del sud del País Valencià sota el nom de#llumspelvalencià
Unes tres-centes persones, de poblacions com Petrer, Alacant, Santa Pola, Crevillent, Guardamar, Oriola, Torrevella, Benidorm o La Vila Joiosa, a més d'Elx, han participat en l'acte en el qual s'han encés mil cinc-centes espelmes que dibuixaven un mural en el qual es podia llegir “A Elx, en valencià!”, acompanyat d'una imatge característica de la ciutat d'Elx, la magrana del Misteri i d'una senyera, tot fet amb espelmes.
El president de El Tempir, una de les associacions que formen part de la plataforma, Josep-Enric Escribano, ha explicat a El Punt Avui que “aquest no és un acte sols per a Elx sinó per a tot el sud, un sud que es reivindica i que desperta amb consciència de sentir-se valencià i en valencià, fins i tot des de poblacions castellanoparlants com Torrevella i Oriola. I sobretot un sud que s'uneix a Elx per retrobar-se en la valencianitat històrica amb desig de projectar-la cap al futur”.
Per a Escribano, “amb aquesta i la resta d'iniciatives que estem impulsant, volem que l'ajuntament de la nostra ciutat faça servir de manera exemplar el valencià en tots els seus àmbits d'actuació”.
L'acte es va realitzar dissabte de vesprada, ja de nit, i ha sigut enregistrat amb càmera amb la intenció de realitzar un vídeo publicitari que es penjarà a Internet per a ser difós.
La Plataforma per l'Ús del Valencià a Elx està formada per l'Associació Cívica per la Llengua a Elx, El Tempir, el Casal Jaume Primer, l'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, Xiquets d'Elx i Joves d'Elx.